Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Πρωτοβουλίες 2013-14

Προγράμματα 13-14

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

"ΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ: ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ"

Συμμετέχοντες καθηγητές: Αβραμίδης Γ.- Μήτραινας Γ. - Δυναμίδου Β.

Το πρόγραμμα αφορά
 1. Τη μελέτη δημόσιων και ιδιωτικών χώρων αναφορικά με τη διαμόρφωση και τη χρήση τους από τους κατοίκους, όχι μόνο στη Νίκαια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
  2. Τον εντοπισμό αρνητικών σημείων, διαμόρφωση προτάσεων και ανάληψη δυνατών πρωτοβουλιών αναβάθμισής τους

Το σχολείο συμμετέχει, μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Διεθνές Δίκτυο διασχολικών συμπράξεων Πςεριβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελλάδας - Κύπρου "Χρυσοπράσινο Φύλλο".

Στόχοι του προγράμματος είναι:
α) Η δημιουργία γνωστικών, αξιακών προυποθέσεων και κριτικής σκέψης
β) Η ανάπτυξη παιδαγωγικού προβληματισμού
γ) Η ενδυνάμωση των ιστορικών, εθνικών και πολιτιστικών δεσμών.
Η επέκταση σε ιστορικά, πολιτιστικά, κοινωνικά θέματα και στο ζήτημα της ειρήνης στις σχέσεις των λαών δίνει στο πρόγραμμα το χαρακτήρα της εκπαίδευσης για την Αειφορία.
Το σχολείο με το οποίο έχουμε συμπράξει είναι το Περιφερειακό Γυμνάσιο Πέρα Χωρίου και Νήσου, στην περιοχή της Λευκωσίας.Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η συνάντηση προπαρασκευαστικής εργασίας και επιμόρφωσης των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών με ευθύνη των συντονιστικών φορέων.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

1. ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΗΣ: ΠΟΝΤΟΣ - ΙΩΝΙΑ

Συμμετέχοντες καθηγητές: Μήτραινας Γ.- Δυναμίδου Β.

Το πρόγραμμα αφορά έρευνα και μελέτη των περιοχών του Πόντου και της Ιωνίας στο πέρασμα του χρόνου, εστιάζοντας στην ιστορική, ανθρωπολογική και λαογραφική προσέγγιση, τόσο μέσω των παραδοσιακών πηγών γνώσης (Διαδίκτυο, έντυπα, ζωντανές αφηγήσεις), όσο και  μέσω της συνεργασίας με σχετικούς φορείς.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπεί στην προετοιμασία των  μαθητών στην συμμετοχή στο διεθνές δίκτυο "Βόσπορος", στο οποίο θα συμμετάσχει το σχολείο την επόμενη χρονιά.

2. ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΜΑΣΣΑΛΙΑ

Συμμετέχοντες καθηγητές: Δυναμίδου Β. - Γρηγοριάδου Ε.

Το πρόγραμμα αφορά την έρευνα και συγκριτική μελέτη των γεωπολιτικών, ιστορικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών των δύο πόλεων , τονίζοντας τους κοινούς διαχρονικούς δεσμούς, αναφορικά κυρίως με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, οι οποίοι τις συνδέουν.
Επειδή το πρόγραμμα θα συνεχισθεί και την επόμενη σχολική χρονιά, μελετώντας κυρίως τον ελληνικό χαρακτήρα της Νότιας Γαλλίας, ευελπιστούμε οτι θα καταλήξει σε επιτόπια επαφή των μαθητών με το αντικείμενο της μελέτης τους. 

3. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΧΩΡΟ

Επιδίωξη του προγράμματος είναι τα παιδιά χρησιμοποιώντας υλικά ανακυκλώσιμα, αντικείμενα του σχολείου παλιά, χαλασμένα ή φθαρμένα να δημιουργήσουν χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα

με στόχο να μάθουν να χρησιμοποιούν φθηνά υλικά, για να κατασκευάσουν έργα τέχνης

να αντιληφθούν ότι η Τέχνη μπορεί να έχει εφαρμογή στην καθημερινότητά τους

να ενημερωθούν για τις εφαρμοσμένες Τέχνες


Υπεύθυνη καθηγήτρια η κ. Γρηγοριάδου

4. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

Το πρόγραμμα «Μαθηματικά και Τέχνη» αποσκοπεί στο να φέρει τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου σε επαφή με την Τέχνη που δημιουργείται με βάση τα Μαθηματικά και με τα Μαθηματικά που προάγονται μέσω της Τέχνης.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων οι μαθητές καλούνται μέσω της συζήτησης, της αναζήτησης στο Διαδίκτυο της επίσκεψης σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους και της προσωπικής τους ενασχόλησης να εκπονήσουν μία από κοινού μελέτη  η οποία θα φέρει την προσωπική τους σφραγίδα και να την παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους.

Εκτίμηση του όλου εγχειρήματος είναι ότι η μελέτη θα γίνει η γέφυρα που θα συνδέσει δύο εκ πρώτης όψεως άσχετους χώρους- την Τέχνη και τα Μαθηματικά –και θα αποτελέσει αφορμή για σκέψη και περαιτέρω έρευνα.
Υπεύθυνη καθηγήτρια η κ. Βλάχου


5. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

30 μαθητές της Γ' γυμνασίου συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Festivals in the U.K.", υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών Αγγλικής του σχολείου. Τα παιδιά έκαναν έρευνα στο διαδίκτυο και ανακάλυψαν ότι στη Μ. Βρετανία  γίνονται πάρα πολλά φεστιβάλ, ποικίλης θεματολογίας, στη διάρκεια του έτους. Από αυτά, επέλεξαν 30, τα οποία θα παρουσιάσουν (με μία πολύμορφη παρουσίαση) στο τέλος της χρονιάς. Στη διάρκεια, εισχώρησαν στο πρόγραμμα και άλλοι μαθητές της Γ' γυμνασίου, οικειοθελώς και δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον. Στα πλαίσια του προγράμματος, οι μαθητές παρακολούθησαν μία θεατρική παράσταση στο θεατρικό τμήμα της σχολής Καλών Τεχνών (μία διασκευή του έργου Όνειρο Θερινής νύχτας' του William Shakespeare), όπως και μία ταινία, στο χώρο του σχολείου (τη σύγχρονη εκδοχή του έργου 'Ρωμαίος και Ιουλιέτα' του William Shakespeare). Αυτή τη στιγμή, η διαδικασία είναι στην τελική της φάση, με τους μαθητές να είναι χωρισμένοι σε ομάδες και κάθε ομάδα να έχει αναλάβει μία συγκεκριμένη δραστηριότητα, ώστε η όλη δουλειά τους να πάρει την τελική της μορφή.

Υπεύθυνες  εκπαιδευτικοί οι κ.κ Λούππη, Κολιού

 

6.ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ  3ο διεθνές φεστιβάλ αρχαίου δράματος

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ

Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2014 η μία από τις δύο θεατρικές  ομάδες  του σχολείου μας παρουσίασε στο διεθνές νεανικό φεστιβάλ αρχαίου δράματος στη Μεσσήνη την τραγωδία του Ευριπίδη "Τρωάδες" σε διασκευή. Η συμμετοχή  του σχολείου μας προκάλεσε άφθονα χειροκροτήματα και πολύ θετικά σχόλια. Συγχαρητήρια στα παιδιά , τις εκπαιδευτικούς και σε όλους τους συντελεστές της παράστασης.

Υπεύθυνες  εκπαιδευτικοί οι κ.κ. Βλάμη, Δυναμίδου, Γρηγοριάδου


7. Το 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
 στο
Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ

Θεατρική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Νίκαιας συμμετέχει για πρώτη φορά στο 4ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός η κ. Βιργινία Δεσποτίδη

 


Συγγραφή και εφαρμογή πρωτότυπων  εκπαιδευτικών σεναρίων στη Λογοτεχνία και τη  Νεοελληνική Γλώσσα βασισμένων σε Νέες Τεχνολογίες

Στο πλαίσιο της πράξης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας  «Δημιουργία πρωτότυπης μεθοδολογίας εκπαιδευτικών σεναρίων βασισμένων σε ΤΠΕ και δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων για τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας στην Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση»
MIS 296579 (κωδ. 5.175), - ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΠΡΑΞΗ, στους άξονες προτεραιότητας 1-2-3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», η οποία συγχρηματοδοτείται από την  Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)-ΕΣΠΑ 2007-2013 και εθνικούς πόρους συγγράφονται και εφαρμόζονται στο σχολείο μας από  φιλολόγους του σχολείου μας πρωτότυπα σενάρια με παραγωγή εργασιών από τους μαθητές και τις μαθήτριες  στα μαθήματα  της Λογοτεχνίας και της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Εμπλεκόμενες φιλόλογοι οι κ.κ Τολυμένου, Τεντόμα στο μάθημα της Λογοτεχνίας και η κ. Μητσώνη στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

 


Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Την Πέμπτη 27  Απριλίου η υπεύθυνη του 2ου Γραφείου του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Κερατσινίου κ. Ευδοκία Μπουκουβάλα  ενημέρωσε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης στην αίθουσα του Χαμάμ για θέματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού.