Εκπαιδευτικά Προγράμματα και πρωτοβουλίες 2012-13

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο των εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ

Στα πλαίσια του 7ου Πανελλήνιου συνεδρίου των εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ  στις 21 - 23 Ιουνίου 2013, στη Σύρο με θέμα «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη»

οι φιλόλογοι του σχολείου μας κ.κ  Μητσώνη Φωτεινή και  Τολυμένου Μαρία και ο πληροφορικός  κ. Καραμπίνης Τάσος του 4ου Γυμνασίου Κερατσινίου παρουσίασαν την εισήγηση με τίτλο "Δυνατότητες αξιοποίησης του Moodle και web2 εργαλείων στη διδασκαλία του ποιήματος του Μιχάλη Γκανά «Στα Καμένα», μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας ανάμεσα σε δυο σχολικές μονάδες στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας."

Η εισήγηση στηρίχθηκε στην εργασία που εκπόνησαν τη σχολική χρονιά 2010-2011 το 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας με το 4ο Γυμνάσιο Κερατσινίου.




Προγράμματα 2012-13

Τη σχολική χρονιά 2012-13 υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα προγράμματα

Πολιτιστικά

1.      Σμύρνη- Οδοιπορικό μνήμης

Σε συνέχεια του μαθήματος της τοπικής Ιστορίας  επιχειρήθηκε οδοιπορικό στον τόπο, στο χρόνο και στο ιστορικό –κοινωνικό-πολιτιστικό γίγνεσθαι  στην Ιωνία με επίκεντρο τη Σμύρνη.

2.    Επεμβάσεις στο σχολικό χώρο

Επεμβάσεις με στόχο τόσο την αναβάθμιση της λειτουργικότητας των σχολικών χώρων αλλά και την αισθητική προσαρμογή τους στην καθημερινότητα και την ιδιαιτερότητα των μαθητών που τους χρησιμοποιούν.                                   

3.    Λέσχη ανάγνωσης σε συνεργασία με το Ράλλειο Γυμνάσιο.

Κεντρικό θέμα η ανάγνωση των βιβλίων :"Κάπου να ανήκεις" του Φίλιππου Μανδηλαρά και "Το αυγό της έχιδνας" της Λίτσας Ψαραύτη.

4.    Η εικόνα του άλλου στη λογοτεχνία

5.     Κύπρος: Αρχιτεκτονική κληρονομιά

Γνωστική επαφή με την αρχιτεκτονική πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου μέσα από αντιπροσωπευτικά δείγματα

Κάστρο Κολοσσιού –Ενετοκρατία

Χοιροκιτία-προϊστορική περίοδος

Κούριο-αρχαϊκά/ρωμαϊκά χρόνια

Και ιδιαίτερη αναφορά στις συνέπειες του Αττίλα στην «κατεχόμενη» πολιτιστική κληρονομιά.

Το πρόγραμμα είχε ως στόχο  όχι μόνο στη γνώση αλλά και στην προσέγγιση των ελλήνων μαθητών με εκείνους τους αδελφοποιημένους με το σχολείο μας μαθητές του 3ου Γγυμνασίου Αγ. Ιωάννη Λεμεσού.

Περιβαλλοντικό

1.      Επεμβάσεις στο σχολικό χώρο

Μελέτη του σχολικού χώρου- Εντοπισμός προβλημάτων λειτουργικότητάς του- Προτάσεις βελτίωσης- Εφαρμογή τους για ένα ευχάριστο , λειτουργικό, πράσινο σχολείο.




Αφιέρωμα στη Σμύρνη

Την Τετάρτη 24 Απριλίου στα πλαίσια του μαθήματος της Τοπικής Ιστορίας ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου από το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Ν. Ιωνίας μέσα από ένα πλούσιο αρχείο cartes postales παρουσίασε στο Χαμάμ, στα παιδιά της Γ΄  Γυμνασίου όψεις της Σμύρνης πριν την καταστροφή και φωτογραφίες και βίντεο από την καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων το 1922. Το αφιέρωμα στη Σμύρνη διοργάνωσε η καθηγήτρια των Γαλλικών κ. Β. Δυναμίδου.

 Ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου
 Carte postale

 Από την παρουσίαση στο Χαμάμ




Πειραματικός Μαθητικός Διαγωνισμός Γυμνασίων 2013

Στις 3 Απριλίου 2013, ημέρα Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε ο 3ος Πειραματικός Διαγωνισμός Φυσικών Επιστημών με τίτλο «Πειραματίζομαι και ανακαλύπτω», στις εγκαταστάσεις του ΕΚΦΕ Πειραιά-Νίκαιας με τη συμμετοχή μαθητών της Γ’ τάξης των Γυμνασίων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Στον διαγωνισμό συμμετείχε τριμελής ομάδα μαθητών του σχολείου μας, η οποία επιλέχθηκε με εσωτερική αξιολόγηση των μαθητών της Γ’ τάξης που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό.  Οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε πειράματα Φυσικής, Βιολογίας και Χημείας με βάση το γνωστικό αντικείμενο των μαθημάτων αυτών σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.

Οι μαθητές διασκέδασαν ιδιαίτερα τη συμμετοχή τους, απέσπασαν θετικά σχόλια, ενώ παράλληλα εκδήλωσαν ενδιαφέρον και για πιθανή συμμετοχή τους σε ανάλογες δραστηριότητες στο μέλλον.



Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Την Τετάρτη 10 Απριλίου η υπεύθυνη του 2ου Γραφείου του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Κερατσινίου κ. Ευδοκία Μπουκουβάλα  ενημέρωσε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης στην αίθουσα του Χαμάμ για θέματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού.



Πειραματικές δραστηριότητες στο μάθημα της Βιολογίας

Την Τετάρτη, 06/03/2013, o συνεργάτης του ΕΚΦΕ Πειραιά-Νίκαιας, κ. Γαβρίλης Ηλίας επισκέφθηκε το σχολείο μας με σκοπό να βοηθήσει στην πραγματοποίηση μιας εργαστηριακής άσκησης στα πλαίσια του μαθήματος της Βιολογίας.

Στην άσκηση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρου του εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών που βρίσκεται στον 1ο όροφο, με την πολύτιμη βοήθεια τόσο του κ. Γαβρίλη όσο και των συναδέλφων Φυσικών του σχολείου μας, κ. Γ. Τσαρσιταλίδου , M. Καλού  και της υπεύθυνης του μαθήματος Μ. Κυριακούδη  ( ΠΕ 04).

Η άσκηση αφορούσε στην απομόνωση του γενετικού υλικού (DNA) από φυτικά κύτταρα, και συγκεκριμένα από τον καρπό της μπανάνας, ενώ η διεξαγωγή της έγινε μετωπικά μετά τον χωρισμό των μαθητών σε ομάδες. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να «ψαρέψουν» τον DNA της μπανάνας από τον δοκιμαστικό σωλήνα και να κατανοήσουν καλύτερα τις βιολογικές του ιδιότητες.

Η πρωτοβουλία αυτή, τόσο από την πλευρά του ΕΚΦΕ όσο και του υπεύθυνου κ. Τουντουλίδη Γεωργίου όσο και από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους μαθητές μας, καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να εμπλακούν ενεργά και να κατανοήσουν καλύτερα τη φύση της επιστήμης και τον ρόλο των πειραμάτων στην πρόοδό της. Ιδιαίτερα ευχάριστη υπήρξε η εμπειρία και για τους καθηγητές του σχολείου μας, καθώς μπόρεσαν να παρακολουθήσουν πιο αποτελεσματικά τις ομάδες των μαθητών, καθοδηγώντας τους και προσφέροντας επεξηγήσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης.



 
 
 


Συγγραφή και εφαρμογή πρωτότυπων  εκπαιδευτικών σεναρίων στη Λογοτεχνία και τη  Νεοελληνική Γλώσσα
βασισμένων σε Νέες Τεχνολογίες


Στο πλαίσιο της πράξης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας  «Δημιουργία πρωτότυπης μεθοδολογίας εκπαιδευτικών σεναρίων βασισμένων σε ΤΠΕ και δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων για τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας στην Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση»
MIS 296579 (κωδ. 5.175), - ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΠΡΑΞΗ, στους άξονες προτεραιότητας 1-2-3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», η οποία συγχρηματοδοτείται από την  Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)-ΕΣΠΑ 2007-2013 και εθνικούς πόρους συγγράφονται και εφαρμόζονται στο σχολείο μας από  φιλολόγους του σχολείου μας πρωτότυπα σενάρια με παραγωγή εργασιών από τους μαθητές και τις μαθήτριες  στα μαθήματα  της Λογοτεχνίας και της Νεοελληνικής Γλώσσας.