Εκπαιδευτικά Προγράμματα και πρωτοβουλίες 2011-12

Συμμετοχή ενός τμήματος της Γ΄στο διαγωνισμό του προγράμματος Μάθηση και Φυσικές Επιστήμες 2012
με την εργασία "Το σχολείο και το φυσικό του περιβάλλον -Μια πορεία μέσα  στο χρόνο"

Το σχολείο μας πήρε  τη 2η θέση 
(ισοψηφώντας με το Γυμνάσιο Χρυσουπόλεως Καβάλας). Περισσότερα

Πειραματικός Μαθητικός Διαγωνισμός Γυμνασίων 2012

Μαθητές και μαθήτριες του Πειραματικού Γυμνασίου Νίκαιας πήραν μέρος στον  Πειραματικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη σχολική χρονιά το ΕΚΦΕ Πειραιά Νίκαιας για μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου των σχολείων περιοχής ευθύνης του με τίτλο:

«Πειραματίζομαι και ανακαλύπτω». Περισσότερα




Εκπαιδευτική εκδρομή στο πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"

Την Τετάρτη 2 Μαϊου 2012 η Α΄ Γυμνασίου πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», την οποία διοργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί  Σούλα Λαζανά και Κατερίνα Ζουγανέλη, με επιπλέον συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Ελένη Βότση και Γιάννη Νέγρη.

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης", ανάμεσα στους Δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, αποτελεί μια μοναδική "νησίδα" άγριας ζωής περίπου 1000 στρεμμάτων, μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας και μόλις οκτώ χιλιόμετρα από την Ομόνοια!

Η Ορνιθολογική Εταιρία από το 2005 υλοποιεί δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά και ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων για το μοναδικό αυτό χώρο.

Οι μαθητές συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης» στο περιβαλλοντικό Κέντρο της Γης που δημιουργήθηκε από την Οργάνωση Γη σε ειδικά διαμορφωμένη έκταση 25 στρεμμάτων στο κτήμα Βασιλίσσης και στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στο Ίλιον. Η έκταση περιλαμβάνει μόνιμες εκθέσεις σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους καθώς και οριοθετημένους φυσικούς χώρους για επίσκεψη, παρατήρηση και απόλαυση.

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες για την ανάγκη μιας συλλογικής προσπάθειας με στόχο την ομαλή μετάβαση σε ένα νέο αειφορικό μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης που δε θα βασίζεται στην απειλητική για τη φύση μαζική κατανάλωση των φυσικών πόρων, αλλά στη συνεργατική συμβίωση ανθρώπου και φύσης και στη συλλογική βελτίωση των όρων διαβίωσης του σύγχρονου ανθρώπου.

 Φωτογραφίες από την εκδρομή
 Ο κ. Νέγρης, η κ. Λαζανά, η κ. Βότση και η κ. Ζουγανέλη.
 
 

 Ευχαριστούμε την κ. Βότση για τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες.


Πασχαλινές παραδοσιακές συνταγές

Οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου αποφάσισαν στα πλαίσια του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας και πιο συγκεκριμένα της ενότητας«Παράδοση-Ήθη και Έθιμα», και με αφορμή τη γιορτή του Πάσχα να συγκεντρώσουν μερικές αντιπροσωπευτικές παραδοσιακές πασχαλινές συνταγές ( με τη βοήθεια των οικογενειών τους και του Διαδικτύου) και να μας τις προσφέρουν
 μα
ζί με τις ευχές τους για Καλό Πάσχα.                                                                                                          
 
 

Το συντονισμό της δραστηριότητας είχε η κ. Κατερίνα Ζουγανέλη, καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας.





Το σχολικό έτος 20011-2012 στο μάθημα των Εικαστικών αναπτύσσεται ένα ερευνητικό πρόγραμμα επάνω στα πρότυπα επιρροής- μίμησης-ταύτισης και υιοθέτησης των αισθητικών στάσεων μέσα από αυτά, των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των προπτυχιακών σπουδών των φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών για την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε όλες τις τάξεις σε συνεργασία της κ. Λίζας Γρηγοριάδου, εικαστικού του σχολείου μας με τη φοιτήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Χαρά Πλατάκη. Έργα από την εφαρμογή του προγράμματος στην τάξη εδώ.
 Από την εφαρμογή του προγράμματος στην  Α΄τάξη.
 
 
 


Εργαστήριο Φυσικής –Χημείας

Ομαδοσυνεργατική μέθοδος διδασκαλίας στο μάθημα της Χημείας σε όλα τα τμήματα της  Γ΄ τάξης στην ενότητα : Οξέα-Βάσεις - Ph- Εξουδετέρωση με διδάσκοντες τον κ. Ηλία Γαβρίλη και το Διευθυντή  κ. Σαράντο Οικονομίδη. Φωτογραφίες από τα μαθήματα στο εργαστήριο εδώ.

 
 
 




Τεχνολογία  Β΄ Γυμνασίου

Στα πλαίσια του μαθήματος της Τεχνολογίας της Β΄ Γυμνασίου και εφαρμόζοντας την ομαδοσυνεργατική μάθηση τα παιδιά αναλαμβάνουν ρόλους μέσα στις ομάδες και  γίνεται εικονική σύσταση εταιρείας. Τα παιδιά μέσα από την ομάδα συνειδητοποιούν άμεσα το θέμα των εργασιακών σχέσεων , τον τρόπο και τα πιθανά προβλήματα επικοινωνίας και συντονισμού μιας ομάδας ατόμων για παραγωγικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα παίρνουν ένα πολύ καλό μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Επιπλέον πραγματοποιείται μια εκπαιδευτική επίσκεψη σε βιομηχανία της ευρύτερης περιοχής του σχολείου. Γίνεται ξενάγηση στο χώρο παραγωγής και ακολουθεί ενημέρωση-συζήτηση από υπεύθυνα άτομα της εταιρείας (π.χ. από το Δ/ντή έρευνας &  ανάπτυξης , από το Δ/ντή μάρκεντινγκ).

 Από την επίσκεψη των τμημάτων Β2 και Β3 στη Unilever. Ο κ. Ν. Μαυροφόρας με το Δ/ντή έρευνας, ανάπτυξης  και ποιοτικού ελέγχου στο χώρο ανάπαυσης  μετά  την ξενάγηση των παιδιών στο χώρο παραγωγής.
 Τα παιδιά στο χώρο ανάπαυσης του εργοαστασίου.
 Στην είσοδο του εργοστασίου οι κ. Ν. Μαυροφόρας (αριστερά) ,  Γ. Αβραμίδης (δεξιά) και τα παιδιά με τις φόρμες προστασίας του χώρου από τα μικρόβια.
  Από την επίσκεψη των τμημάτων Β1 και Β4 στη Δέλτα. Τα παιδιά με τον κ. Γιώργο Μήτραινα σε χώρο του εργοστασίου.


Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ΄  τάξης τα παιδιά των τμημάτων Γ1 και Γ3 ανέλαβαν σε διαλογικούς αγώνες να υποστηρίξουν με επιχειρήματα τις απόψεις τους  πάνω στο θέμα του ρατσισμού. Συγχρόνως επιτροπή μαθητών και μαθητριών παρακολουθούσε και σημείωνε τις πιθανές παραβάσεις των κανόνων του διαλόγου. Καλύτερη ομάδα είναι  εκείνη που έχει επιχειρήματα και σέβεται τους συνομιλητές της.


 

 


Η φιλόλογος του σχολείου μας κ. Ελένη Βότση συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ComeniusΕνδοατομική κινητικότητα (ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση εκπαιδευτικών).

Θέμα του προγράμματος : Ο μεγάλος γύρος της Ευρώπης - μνημεία,τέχνη, κήποι,ανανέωση.

 

 Η κ .Έλενα Βότση, στο κέντρο, με συναδέλφους από το πρόγραμμα στις Θέρμες του Διοκλητιανού.
 


Το Πρόγραμμα διεξήχθη από 20-24/2/2012 στη Ρώμη στη γαλλική γλώσσα. Συμμετείχαν 3 εκπαιδευτικοί Ρουμάνες, 2 Βελγίδες, 1 Τουρκάλα, 1 Ισπανίδα και 1 Ελληνίδα(η κ.  Βότση) με επικεφαλής 1 Ιταλίδα (και δύο συνεργάτες της).

 Εδώ μπορείτε να δείτε υλικό από τη δράση των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια του προγράμματος στη Ρώμη. 

(Για να ξεφυλλίσετε το e-book  στο οποίο παραπέμπει η παραπάνω υπερσύνδεση,σύρετε τις σελίδες ή  πατήστε τα βελάκια -δεξί, αριστερό- του υπολογιστή σας.)    


  Τηλεδιάσκεψη με συναδέλφους από το Γυμνάσιο Α. Ιωάννη Λεμεσού.

Στα πλαίσια της συνεργασίας του Πειραματικού Γυμνασίου Νίκαιας με το αδελφό Γυμνάσιο Αγ. Ιωάννη  Λεμεσού τη Δευτέρα 19/3/2012 έγινε στο γραφείο του Δ/ντή κ. Σαράντου Οικονομίδη τηλεδιάσκεψη με συναδέλφους από το Κυπριακό Γυμνάσιο με θέμα  τις δραστηριότητες που σκοπεύουμε να αναπτύξουμε για να γνωριστούν οι μαθητές των δύο σχολείων και να ξεκινήσουν επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ τους . Περισσότερα για την ιστορία της αδελφοποίησης εδώ.

       


Comments