Εκπαιδευτικά προγράμματα 2010-11

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ

ΝΕΡΟ-ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ

Η ομάδα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του σχολείου μας αποτελείται από 21 μαθητές της Γ΄τάξης και συντονίζεται από τους κ. Αβραμίδη, Μήτραινα και Δυναμίδου. Το αντικείμενο μελέτης είναι το νερό ως πηγή ενέργειας – πηγή ζωής. Ειδικότερα μας απασχολεί η χρήση του νερού στην καθημερινή ζωή, η βιομηχανική και η γεωργική του χρήση και το νερό στον φυσικό του χώρο.

Η ομάδα συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στο Δίκτυο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας με τίτλο «Νερό και βιώσιμη ανάπτυξη». Στα πλαίσια του προγράμματος έχουμε παρακολουθήσει επιμορφωτικά προγράμματα στο ΚΠΕ Λαυρίου με θέμα τη μόλυνση της θάλασσας και στο ΚΠΕ Δραπετσώνας με αντικείμενο τη βιομηχανική χρήση του νερού και τον Σαρωνικό.

Φωτο με συντελεστές των προγραμμάτων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ


ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΧΩΡΑ
Η ομάδα αποτελείται από μαθητές της Γ΄τάξης και συντονίζεται από τον κ. Μήτραινα, τον κ. Αβραμίδη και την κ. Δυναμίδου. Το αντικείμενό της είναι η επιλογή βιβλίων από τη βιβλιοθήκη του σχολείου και η ηλεκτρονική επεξεργασία τόσο του κειμένου, όσο και του εξωφύλλου του βιβλίου.

 Έτσι υπάρχει μια αμεσότερη σύνδεση των δύο χώρων ( βιβλιοθήκη και εργαστήριο Η/Υ ),μια σπουδή ιδιαίτερα στο Photoshop και στο Word και μια αφορμή για διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων. 


  ΓΑΛΛΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ: ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ      

Μαθητές της Β΄και Γ΄τάξης, συντονισμένοι από τους κ, Δυναμίδου, Αβραμίδη και Μήτραινα, συνεργάζονται επεξεργαζόμενοι στοιχεία που αφορούν μια συγκριτική θεώρηση της Ελλάδας και της Γαλλίας στους εξής τομείς:ιστορία, γεωγραφία, πρωτεύουσες, λιμάνια, αθλητισμός, εκπαίδευση, περιφερειακή ανάπτυξη, αρχιτεκτονική, μουσική, θέατρο, λογοτεχνία, ζωγραφική και μουσεία.

Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η πλρέστερη γνώση του πολιτισμικού υπόβαθρου των δύο χωρών αλλά και το πολιτιστικό γίγνεσθαι, παράλληλα με αναφορές και στην διαφορετικότητα των δύο λαών, αφετέρου η τόνωση του ενδιαφέροντος των μαθητών για το μάθημα της Γαλλικής Γλώσσας και του Γαλλικού Πολιτισμού.


ΓΑΛΛΙΑ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Γαλλία: Τέχνη και Πολιτισμός», οι μαθητές  εκπόνησαν εργασίες  σχετικές με τα αξιοθέατα του Παρισιού. Ήρθαν έτσι σε επαφή με την μεθοδολογία που ακολουθείται για τις εργασίες: έψαξαν πληροφορίες και εικόνες, επέλεξαν τις σημαντικότερες από αυτές και δημιούργησαν  σε χαρτόνια μία « έκθεση» για κάθε αξιοθέατο με σκοπό να τις παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους.

 Βιργινία Δεσποτίδη (υπεύθυνη καθηγήτρια), Φωτεινή Μητσώνη


    Οι μαθητές του Α3, στο πλαίσιο του μαθήματος των γαλλικών και του προγράμματος     «Διαβάζοντας μεταφρασμένα γαλλικά βιβλία», διάβασαν το βιβλίο του γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαίντ- Εξυπερύ « Ο Μικρός Πρίγκιπας».Κάθε μαθητής συμπλήρωσε ένα δελτίο ανάγνωσης και έφτιαξε μία αφίσα με μία φράση του βιβλίου που του άρεσε και θα ήθελε να την μοιραστεί με τους συμμαθητές  του. Έτσι η τάξη διακοσμήθηκε με τις  εργασίες όλων των μαθητών  και άλλαξε όψη.

Καθηγήτρια γαλλικών: Βιργινία Δεσποτίδη

 Φωτο από εργασία μαθητών
 Φωτο από την αίθουσα του Α3


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

     

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα παιδιά της ομάδας ασχολήθηκαν με φυσικά υλικά και προϊόντα που υπάρχουν άφθονα στο μεσογειακό τοπίο. Συγκεκριμένα έκαναν μια έρευνα σε 8 μεσογειακές χώρες βρίσκοντας κοινά υλικά που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή διατροφή των κατοίκων. Ενδεικτικά εντόπισαν ποικιλία βοτάνων τα οποία χρησιμοποιούνται στην διατροφή αλλά και για θεραπευτικούς σκοπούς, χόρτα, όσπρια, λαχανικά, φρέσκα ψάρια, μπαχαρικά, την χρήση του πολύτιμου στην υγεία ελαιόλαδου.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά από τους αρχαίους έλληνες, οι όποιοι ίδρυσαν αποικίες στην λεκάνη της Μεσογείου. Ειδικά οφείλουμε να αναφερθούμε στην χρήση του ελαιόλαδου και του κόκκινου κρασιού που σύμφωνα με παγκόσμιες ιατρικές έρευνες έχουν ευεργετική επίδραση στην λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Τα παιδιά επισκέφθηκαν τέλος το ίδρυμα «ΔΡΩ» και συμμετείχαν σε διαδραστικό πρόγραμμα σχετικά με την διατροφή.

Υπεύθυνη του προγράμματος - Ιωάννα Γασπαρινάτου


Υποσελίδες (1): Παλαιότερες δράσεις
Comments