Εκπαιδευτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες 2014-15



Προγράμματα  Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Αγωγής,  Πολιτιστικά

 Τη σχολική χρονιά 2014-15 στο 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα προγράμματα

Προγράμματα  Αγωγής Υγείας

  •     Ζητείται  ελπίς. Ανέλαβαν οι κ. Δυναμίδου και ο κ.Μήτραινας. Συμμετείχαν μαθητές/τριες  Α΄Β΄και τάξης
  •      Ξετυλίγοντας τον μίτο στο λαβύρινθο του Ίντερνετ. Ανέλαβε η κ.  Φουντουλάκη.  Συμμετείχαν μαθητές/τριες  της Γ΄ τάξης

Προγράμματα Περιβαλλοντικής Αγωγής

  •         Φύση  και Άνθρωπος: ανάπτυξη περιβαλλοντικής συζήτησης. Ανέλαβε ο κ.Αβραμίδης. Συμμετείχαν μαθητές/τριες  της Γ΄ τάξης.
  •      Φύση  και Ανθρώπινη παρέμβαση. Ανέλαβε η κ. Ροδίτη. Συμμετείχαν μαθητές/τριες  της Γ΄ τάξης.  

Προγράμματα Πολιτιστικά

  •   Πειραιάς –Μασσαλία: Γέφυρες. Ανέλαβε η κ. Δυναμίδου.  Συμμετείχαν μαθητές/τριες  της Γ΄ τάξης. 
  •    Προσεγγίσεις στο ιστορικό παρελθόντης Δ. Μακεδονίας. Ανέλαβαν οι κ Μητσώνη και Δυναμίδου. Συμμετείχαν μαθητές/τριες  της Γ΄ τάξης.  
  •  Πρόγραμμα Θεατρικής Παιδείας.  Ανέλαβε η κ. Βλάμη. Συμμετείχαν μαθητές/τριες  της Β΄και Γ΄ τάξης.




«Ψηφιακά μέσα και διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων»

Η φιλόλογος του σχολείου μας κ. Τεντόμα πήρε μέρος στη διημερίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας με τίτλο

«Ψηφιακά μέσα και διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων»

Διαδικτυακές κοινότητες εκπαιδευτικών και νέοι ψηφιακοί πόροι του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας

που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 8 και 9 Μαΐου 2015, στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς

Στα πλαίσια της Πράξης 62 «Δημιουργία πρωτότυπης μεθοδολογίας εκπαιδευτικών σεναρίων βασισμένων σε ΤΠΕ και δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων για τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας στην Α’/βάθμια και Β’/βάθμια εκπαίδευση» (ΕΣΠΑ 2007-2013)  παρουσίασε και σχολίασε στο εργαστήρι φιλολόγων -9 Μαΐου 2015- (νεοελληνική λογοτεχνία) για το Γυμνάσιο την εφαρμογή που έκανε στο σενάριο της εκπαιδευτικού φιλολόγου Αλεξάνδρας Γερακίνη «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει». Παρουσίασε και το δικό της σενάριο «Ψηλαφώντας τον αφηγητή» και σχολίασε τη δική της εφαρμογή αυτού του σεναρίου. Τα παραπάνω σενάρια εφαρμόστηκαν στο 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας τα σχολικά έτη 2013-14 και 2014-15.

Τα σενάρια αναρτώνται σταδιακά στον Πρωτέα.



"Πρώτες βοήθειες " και "Πρόληψη Ατυχημάτων"

Στο 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας ο σύλλογος των καθηγητών του σχολείου στις 7 Μαΐου παρακολούθησε   ενημέρωση με θέμα "Πρώτες βοήθειες " και "Πρόληψη Ατυχημάτων" που πραγματοποιήθηκε από  την κ. Νικάκη Ειρήνη (EFR332211) εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών.

 

 
 



Διεθνές Πρόγραμμα PISA για την Αξιολόγηση των Μαθητών


Στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου μας στα πλαίσια του Προγράμματος PISA από τις 30/3 μέχρι και 1/4 αξιολογούνται μαθητές του 2ου Λυκείου Νίκαιας.

Η Έρευνα PISA 2015 διεξάγεται στη χώρα μας  μόνο ηλεκτρονικά με εστίαση στον εγγραμματισμό στις Φυσικές Επιστήμες. 



"Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση"

Στο 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας στα πλαίσια του Προγράμματος  ΕΣΠΑ 2007-2013 «Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση» κάνουν την πρακτική τους άσκηση δύο φοιτήτριες της Φιλοσοφικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ).


Επίσκεψη ομάδας GLOSSOMOBIL (Γερμανικά  σε κίνηση) στο 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας

Με μεγάλη μας χαρά υποδεχθήκαμε στις 26 Μαρτίου στο σχολείο μας την καταπληκτική ομάδα του  Glossomobil/Goethe Institut Thessaloniki (Γερμανικά  σε κίνηση /Γερμανικό Ινστιτούτο  Θεσσαλονίκης).

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄, Β΄, Γ΄ που διδάσκονται τη Γερμανική γλώσσα στο σχολείο μας έλαβαν δωρεάν μέρος στο Διαδραστικό Πρόγραμμα του Glossomobil στο Χαμάμ μαθαίνοντας καινούργια πράγματα για τον πολιτισμό, τα έθιμα, τα αξιοθέατα και τις προσωπικότητες του γερμανόφωνου χώρου μέσα από υπέροχα παιχνίδια αναγραμματισμών, παζλ και παιχνιδιών σε επιδαπέδιους χάρτες υπό τους ήχους γερμανικής μουσικής.Τέλος έπαιξαν «ποδόσφαιρο» με το τεράστιο χρωματιστό αερόστατο και το κατευχαριστήθηκαν!  Ελπίζουμε και στο μέλλον  έχουμε την ευκαιρία  να παρακολουθήσουμε και άλλο πρόγραμμα του Goethe Institut!
 
 
 
 

Ενδοσχολική επιμόρφωση εκπαιδευτικών


Στις 27 , 28 Φεβρουαρίου και στις 20,21 Μαρτίου οι εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Νίκαιας παρακολούθησαν στα πλαίσια των Προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης για την ανάπτυξη οριζόντιων και κοινωνικών δεξιοτήτων από το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γ.Σ.Ε.Ε. το σεμινάριο με θέμα :Κοινωνικές ανισότητες και ο ρόλος του σχολείου.




Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό τέχνη;»

Στις 3 και στις 17 Μαρτίου στα πλαίσια του μαθήματος των Εικαστικών  δύο τμήματα της Γ΄ παρακολούθησαν στο σχολείο στο χώρο του Χαμάμ το πρόγραμμα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου «Είναι αυτό τέχνη;». Στόχος του προγράμματος ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στην έννοια της σύγχρονης τέχνης με βιωματικό τρόπο, να εξοικειωθούν με τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα και να αναπτύξουν προσωπικούς και συλλογικούς τρόπους προσέγγισης του έργου τέχνης. Το έργο υλοποιήθηκε από τις υπεύθυνες του προγράμματος Ελληνικού Παιδικού Μουσείου κ. Μαντζαβίνου Αγγελική και κ.Ρογκάκου Κατερίνα σε συνεργασία με την καθηγήτρια των Εικαστικών κ. Γρηγοριάδου. 

 
 
 
 


H WWF στο 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας 

Στις 27 Φεβρουαρίου στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας έγινε από την WWF δίωρη ομαδοσυνεργατική δραστηριότητα στα τμήματα Α2 και Α3 με θέμα : Ζώα υπό εξαφάνιση & βιοποικιλότητα.



Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελλάδας - Κύπρου "Χρυσοπράσινο Φύλλο"

Β΄φάση

 Από 13-16 Μαρτίου 2015 μαθητές μας μαζί με τους συνοδούς καθηγητές επισκέφτηκαν την Κύπρο.

Την Παρασκευή 13/3 επισκέφτηκαν το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Λευκωσία όπου συμμετείχαν σε εκδήλωση στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος.

Το Σάββατο περιηγήθηκαν στη Λευκωσία (Χοιροκιτία, Φυλακισμένα Μνήματα, Λαϊκή γειτονιά, Αρχαιολογικό Μουσείο).

Την Κυριακή επισκέφτηκαν τη Λεμεσό (Υδροβιότοπος Ακρωτηρίου, Μοναστήρι Αγ. Νικολάου των Γάτων, Μεσαιωνικό κάστρο στο Κολόσσι, αρχαιολογικό χώρο Κουρίου και την περιοχή της Πάφου (Πέτρα Ρωμιού, Λιμανάκι, Αρχαιολογικό Πάρκο Πάφου, Τάφους των Βασιλέων)

Τη Δευτέρα επισκέφτηκαν το Μεσαιωνικό Κάστρο στη Λεμεσό, τον Χαρουπόμυλο και την παλιά αγορά.

 Επέστρεψαν γεμάτοι εντυπώσεις από το ωραίο ταξίδι.

 
 
 


Α΄φάση

Στα πλαίσια του προγράμματος διασχολικών συμπράξεων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελλάδας - Κύπρου "Χρυσοπράσινο Φύλλο" φιλοξενήθηκαν  από μαθητές του σχολείου μας (από 18 έως 21/12) Κύπριοι μαθητές που ήρθαν με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους  από το Περιφερειακό Γυμνάσιο Πέρα Χωρίου και Νήσου (περιοχή της Λευκωσίας).

Η ομάδα των παιδιών με τους συνοδούς τους την Παρασκευή 19/12  επισκέφτηκαν το σχολείο μας , έπειτα το Δημαρχείο όπου συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Μουσείο του μπλόκου της Κοκκινιάς.

Στις 20/12 ξεναγήθηκαν στο μουσείο της Ακρόπολης, περιηγήθηκαν στην Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά και έφαγαν στο Μοναστηράκι.

Τα απογεύματα είχαν έξοδο με μαθητές και καθηγητές του σχολείου.

 
 
 



Πρόγραμμα Φιλοξενία 2014-15

Πρόγραμμα διαδικτυακής επικοινωνίας μαθητών Γυμνασίων από τον Πειραιά και τη Δυτική Μακεδονία

Β΄μέρος

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου το σχολείο μας υποδέχτηκε στην αίθουσα του Χαμάμ το Γυμνάσιο Καρπερού & το Γυμνάσιο Παλαιοχωρίου Γρεβενών. Οι  μαθητές μας συνάντησαν δια ζώσης τους συμμαθητές τους από τα σχολεία των Γρεβενών με τους οποίους είχαν αναπτύξει ήδη διαδικτυακή  επικοινωνία. Ακολούθησε μία ζεστή και συγκινητική εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν τα παιδιά των 3 σχολείων, οι εκπαιδευτικοί τους, οι Διευθυντές των σχολείων, η κ. Χρ. Κουμπάρου σύμβουλος φιλολόγων Πειραιά , υπεύθυνη του Προώθησης του Προγράμματος στον Πειραιά και ο κ. Α. Καζάκος υπεύθυνος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

 


 
 

 
 

 





Α΄μέρος

Στα πλαίσια των πολιτιστικών δράσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων το σχολείο μας συμμετέχει σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλοξενίας στην Αθήνα μαθητών απομακρυσμένων περιοχών. Τα παιδιά  μέσω διαδικτυακής επικοινωνίας ανταλλάσσουν πληροφορίες , εκπονούν συνεργατικά εκπαιδευτικές εργασίες και όταν συναντηθούν θα συμμετάσχουν από κοινού φιλοξενούντες και φιλοξενούμενοι σε εκδρομές, δραστηριότητες και πολιτιστικές εξορμήσεις.  

Περισσότερα


Συγγραφή και εφαρμογή πρωτότυπων  εκπαιδευτικών σεναρίων στη Λογοτεχνία και τη  Νεοελληνική Γλώσσα βασισμένων σε Νέες Τεχνολογίες

Στο πλαίσιο της πράξης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας  «Δημιουργία πρωτότυπης μεθοδολογίας εκπαιδευτικών σεναρίων βασισμένων σε ΤΠΕ και δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων για τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας στην Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση»
MIS 296579 (κωδ. 5.175), - ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΠΡΑΞΗ, στους άξονες προτεραιότητας 1-2-3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», η οποία συγχρηματοδοτείται από την  Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)-ΕΣΠΑ 2007-2013 και εθνικούς πόρους  εφαρμόζονται  τη φετινή χρονιά στο σχολείο μας από  φιλολόγους του σχολείου μας πρωτότυπα σενάρια με παραγωγή εργασιών από τους μαθητές και τις μαθήτριες  στα μαθήματα  της Λογοτεχνίας και της Νεοελληνικής Γλώσσας.
Για τις προηγούμενες σχολικές χρονιές περισσότερα εδώ.



Comments