Εκπαιδευτικά Προγράμματα και πρωτοβουλίες 2015-2016

‘Assessment of Transversal Skills 2020’ (ATS2020) -2η επιμορφωτική συνάντηση

Την Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016, στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου μας έγινε η 2η επιμορφωτική συνάντηση στο πλαίσιο του έργου  με τίτλο ‘Assessment of Transversal Skills 2020’ (ATS2020) (Erasmus+ Programme 2014-2020, Key Action 3: Support for policy reform).
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε  δια ζώσης ταυτόχρονα σε 3 σημεία: στο 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας, στο ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ στην Πάτρα και  στο Γυμνάσιο Κρεστένων Ηλείας. Στην επιμόρφωση πήραν μέρος εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, εκπαιδευτικοί από το 5ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας και
δάσκαλοι από δημοτικό σχολείο. Μαζί μας ήταν από το ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ η κ. Σίσσυ Παπασουλιώτη ως παρατηρήτρια και  η κ. Μαρία Φουντάνα, Φιλόλογος - Υπεύθυνη του Συντονισμού  και της Εκπαιδευτικής Υποστήριξης. Ο κύριος εισηγητής, ο κ. Χρήστος Χριστακούδης, Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Παραλίας Πάτρας, ήταν στην Πάτρα ( στο ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ) ενώ γινόταν παράλληλη μετάδοση σε όλους όπως και στην 1η επιμορφωτική συνάντηση. 


"Ενίσχυση κομβικών δεξιοτήτων των μαθητών" - Slovenia

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος
‘Assessment of Transversal Skills 2020’ (ATS2020) στις 12 και 13 Μαΐου ο διευθυντής του σχολείου μας, κ. Σαράντος Οικονομίδης, πήρε μέρος σε συνάντηση-συζήτηση  στη Σλοβενία με εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων χωρών σχετικά με το πρόγραμμα "ενίσχυση κομβικών δεξιοτήτων των μαθητών" "
ATS2020 assessment within the pilot and for pilot evaluation"

Περισσότερα



‘Assessment of Transversal Skills 2020’ (ATS2020) -επιμορφωτική συνάντηση

Τη Μ. Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016, στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου μας έγινε επιμορφωτική συνάντηση στο πλαίσιο του έργου  με τίτλο ‘Assessment of Transversal Skills 2020’ (ATS2020) (Erasmus+ Programme 2014-2020, Key Action 3: Support for policy reform).
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε  δια ζώσης ταυτόχρονα σε 3 σημεία: στο 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας, στο ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ στην Πάτρα και  στο Γυμνάσιο Κρεστένων Ηλείας. Στην επιμόρφωση πήραν μέρος εκπαιδευτικοί του σχολείου μας και εκπαιδευτικοί από το 5ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας. Μαζί μας ήταν από το ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ η κ. Δώρα Νούσια, Μηχ. Ηλ. Υπ.- Υπεύθυνη του έργου,
η κ. Μαρία Φουντάνα, Φιλόλογος - Υπεύθυνη του
Συντονισμού  και της Εκπαιδευτικής Υποστήριξης, και η κ. Β. Κιούπη υπεύθυνη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΔΕ Πειραιά. Ο κύριος εισηγητής, ο κ. Χρήστος Χριστακούδης, Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Παραλίας Πάτρας, ήταν στην Πάτρα ( στο ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ) ενώ γινόταν παράλληλη μετάδοση σε όλους. 

 Από την επιμορφωτική συνάντηση στο εργαστήριο της Πληροφορικής

 


 


 
 


Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ATS2020

Ενίσχυση κομβικών δεξιοτήτων

Από τη σχολική χρονιά 2016-2017 το σχολείο μας θα συμμετάσχει στο έργο ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης (Erasmus+ Programme 2014-2020, Key Action 3: Support for policy reform) με τίτλο ‘Assessment of Transversal Skills 2020’ (ATS2020). Το έργο  παρουσιάζει μία καινοτόμο, πειραματική προσέγγιση σε θέματα που ενδιαφέρουν την πολιτική της εκπαίδευσης. Περιλαμβάνει 17 εταίρους από 11 Ευρωπαϊκές χώρες και προτείνει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο μάθησης προκειμένου να ενισχύσει τους μαθητές με απαραίτητες, κομβικές ικανότητες στο πλαίσιο του υπάρχοντος αναλυτικού προγράμματος. Ταυτόχρονα, δίνει έμφαση στην ενίσχυση του ρόλου του εκπαιδευτικού, μέσα από την εμβάθυνση σε νέες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και καινοτόμα εργαλεία για την ανάπτυξη και εκτίμηση των ικανοτήτων αυτών.

Περισσότερα



Προγράμματα Εκπαιδευτικά

Πραγματοποίηθηκαν τη σχολική χρονιά 2015-16 επίσης τα περιβαλλοντικά προγράμματα :
Εξερεύνηση του σχολικού εργαστηρίου και σύνδεσή του με περιβαλλοντικά προβλήματα στο περιαστικό και αστικό πράσινο,
Αναζητώντας την ελπίδα
και το πολιτιστικό πρόγραμμα :
Μικροί φιλόλογοι


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό τέχνη;»

Στις  4, 14, 20 και 21 Απριλίου στο πλαίσιο του μαθήματος των Εικαστικών  τα τμήματα της Γ΄ παρακολούθησαν, όπως και την περασμένη σχολική χρονιά, στο σχολείο στο χώρο του Χαμάμ το πρόγραμμα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου «Είναι αυτό τέχνη;». Στόχος του προγράμματος ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στην έννοια της σύγχρονης τέχνης με βιωματικό τρόπο, να εξοικειωθούν με τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα και να αναπτύξουν προσωπικούς και συλλογικούς τρόπους προσέγγισης του έργου τέχνης.



Διεθνές Δίκτυο διασχολικών συμπράξεων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελλάδας - Κύπρου "Χρυσοπράσινο Φύλλο".

Στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελλάδας - Κύπρου "Χρυσοπράσινο Φύλλο"  η κ. Βάσω Δυναμίδου ταξίδεψε στην Κύπρο από 8-11 Απριλίου 2016. Πήρε μέρος σε συνέδριο των συνεργαζόμενων σχολείων που διεξήχθη στη Λεμεσσό και επισκέφτηκε το Γυμνάσιο Λατσιών όπου είχε συνεργασία αναφορικά με θέματα τα οποία επεξεργάζονται οι μαθητές του σχολείου μας και του Γυμνασίου Λατσιών.



Αειφόρο σχολείο

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αειφόρο σχολείο» και σε συνεργασία με το Δήμο Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη φυτεύτηκαν στο 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας στα παρτέρια πουρνάρια. Η δραστηριότητα κινείται σε δύο άξονες:

1. Τα φυτά φροντίζουν οι μαθητές οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταδώσουν την εμπειρία τους στους επόμενους μαθητές για να αναλάβουν με τη σειρά τους τη φροντίδα των φυτών και

2. τα πουρνάρια τα οποία θα γίνουν αγκαθωτοί θάμνοι μεγαλώνοντας θα λειτουργήσουν ως φυσικό πλέγμα προστασίας του σχολικού χώρου από επίβουλους παράγοντες.


 


 





 Πριν τη φύτευση
 Ο χώρος με λίπασμα
Μετά τη φύτευση



Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και συνεργασίας e-twinning για το σχολ. έτος 2015-16

ΦΩΤΙΑ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η βασική ιδέα του προγράμματος είναι να ανακαλύψουν οι μαθητές μας "Πώς η φωτιά επηρεάζει το διάστημα (αστρονομία), τον πλανήτη μας (φυσικά φαινόμενα όπως καταιγίδες και ηφαίστεια), τον ανθρώπινο πολιτισμό (μυθολογία, φιλοσοφία, τέχνη, παράδοση, τεχνολογία, περιβάλλον).

Συνεργαζόμενα σχολεία (μέσω etwinning): 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας, 3ο Δημοτικό Κορυδαλλού και Collège Le Castillon, Les Pieux Γαλλία

Από το 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας υπεύθυνες καθηγήτριες για το πρόγραμμα είναι: Βιργινία Δεσποτίδη (καθηγήτρια Γαλλικών), Έλενα Κολλιού (καθηγήτρια Αγγλικών), Άννα Χατζηθανάσογλου (καθηγήτρια Πληροφορικής).


Το Λογότυπο του προγράμματος



Στο πλαίσιο του προγράμματος έχει ήδη ολοκληρωθεί η εργασία για τον καιρό από τους μαθητές του Collège Le Castillon, Les Pieux και τους μαθητές του δικού μας Β1:

Δείγματα από την εργασία

Collège Le Castillon, Les Pieux

 

 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας
 


Aπό τον ακόλουθο υπερδεσμό μπορείτε να κατεβάσετε (download) το video με  την εργασία των μαθητών μας
https://www.dropbox.com/sc/6k7c9hgv9hh3t7t/AADf8NKIRJO3gYdxxEkbiVRVa



Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ενέργεια: Εξοικονόμηση στο σχολείο , στο σπίτι, στην πόλη

Στις 14 Ιανουαρίου τα παιδιά που συμμετέχουν στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Χρυσοπράσινο Φύλλο επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Αργυρούπολης όπου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ενέργεια: Εξοικονόμηση στο σχολείο , στο σπίτι, στην πόλη. Τα παιδιά παρακολούθησαν εισήγηση σε ολομέλεια για την έννοια του περιβάλλοντος, τις μεταβολές του από την παρέμβαση του ανθρώπου, τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα, τη σχέση τους με τη ζωή μας και τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν ομάδες και συμμετείχαν σε διαδραστικό πρόγραμμα Στο τέλος έγινε μελέτη πεδίου στις κτηριακές
εγκαταστάσεις του ΚΠΕ.

 

 
 
 




Τα Παιδιά της Χορωδίας

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου
παρακολούθησαν τα παιδιά του σχολείου μας στην αίθουσα του Χαμάμ τη γαλλική ταινία , Τα Παιδιά
της Χορωδίας σε σκηνοθεσία Κριστόφ Μπαρατιέ. Την προβολή ανέλαβε ο δημοτικός κινηματογράφος του Κορυδαλλού Σινέ Παράδεισος στο πλαίσιο προγράμματος  εκπαιδευτικών προβολών για σχολεία.



Διεθνές Δίκτυο διασχολικών συμπράξεων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελλάδας - Κύπρου "Χρυσοπράσινο Φύλλο".

Από 10 έως 13 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Αργυρούπολη η 1η συνάντηση και επιμόρφωση του Διεθνούς Δικτύου διασχολικών συμπράξεων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελλάδας - Κύπρου "Χρυσοπράσινο Φύλλο" . Το σχολείο μας το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα από το σχολικό έτος 2013-14 συνεργάζεται φέτος με το  Γυμνάσιο Λατσιών της Κύπρου
. Στη φετινή συνάντηση συζητήθηκαν τα πεπραγμένα της διετίας που έκλεισε έγιναν παρουσιάσεις του έργου και χαράκτηκαν οι άξονες της συνέχειας του προγράμματος.
Την Ελλάδα  επισκέφτηκαν καθηγητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία της Κύπρου. Στη φωτογραφία ο διευθυντής κ. Σαράντος Οικονομίδης με την κ. Βάσω  Δυναμίδου και την εκπαιδευτικό από το Γυμνάσιο Λατσιών κ. Ελένη Ροκόπου.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το κείμενο της παρουσίασης του σχολείου μας στο ΚΠΕ Αργυρούπολης



Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Δράση για το κλίμα"

Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου τα παιδιά της Γ΄τάξης παρακολούθησαν στο σχολείο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Δράση για το κλίμα" του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.Το πρόγραμμα «Δράση για το κλίμα!» αποτελεί μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών και φορέων, σε πανελλαδικό επίπεδο, για την προστασία του παγκόσμιου κλίματος.
Περισσότερα στο Δίκτυο Μεσόγειος.



1η Έκθεση Εικαστικών Τεχνών της ΕΛΜΕ Πειραιά
Η ΕΛΜΕ Πειραιά διοργάνωσε  την 1η Έκθεση Εικαστικών Τεχνών με τίτλο «Δυνάμεις και Δυναμικές» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Παλαιό Ταχυδρομείο (Φίλωνος 29) από 19 -31 Οκτωβρίου 2015. Στην έκθεση συμμετείχε και η εικαστικός του σχολείου μας κ. Λίζα Γρηγοριάδου.
 Κεμεντζέ (ποντιακή λίρα) σε σχήμα σταυρού
Μικτή τεχνική, μολύβι-ακρυλικό
 
 Τα έργα με τα οποία συμμετείχε η κ. Γρηγοριάδου στην έκθεση.

Κεμεντζέ (ποντιακή λίρα) πάνω σε ποδιά
Μικτή τεχνική, μολύβι-ακρυλικό




Εκπαίδευση & Κατάρτιση σε συνθήκες κρίσης: Ξενοφοβία, Ρατσισμός και Κοινωνικές Ανισότητες στο Ελληνικό Σχολείο"

Καθηγητές του σχολείου μας παρακολούθησαν τη Διημερίδα ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ & ΙΕΠ στις 23-24/10 στον Βόλο με θέμα "Εκπαίδευση & Κατάρτιση σε συνθήκες κρίσης: Ξενοφοβία, Ρατσισμός και Κοινωνικές Ανισότητες στο Ελληνικό Σχολείο"
Περισσότερα



Ψηφιακά μέσα και διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία διημερίδα με τίτλο «Ψηφιακά μέσα και διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων. Διαδικτυακές κοινότητες εκπαιδευτικών & νέοι ψηφιακοί πόροι του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας» στο πλαίσιο της Πράξης «Δημιουργία πρωτότυπης μεθοδολογίας εκπαιδευτικών σεναρίων βασισμένων σε ΤΠΕ και δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων για τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας στην Α΄/βάθμια και Β΄/βάθμια εκπαίδευση» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η διημερίδα  πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, 2-3 Οκτωβρίου 2015. (Περισσότερα εδώ)

Στη διημερίδα συμμετείχαν  και φιλόλογοι του σχολείου μας που  παρουσίασαν σενάρια τα οποία  συνέγραψαν και εφάρμοσαν στο σχολείο μας.

Πληροφορίες και υλικό θα βρείτε στον δικτυακό τόπο http://www.greeklanguage.gr/digital_school_conferences.


Comments